» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2729

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Four Brothers - Betyg 4

Skådespelare: Mark Wahlberg, Tyrese Gibson, Garett Hedlund, André Benjamin

Regi: John Singelton

Premiär: 30 september

Mark Wahlberg har kommit upp sig för att vara en som föddes i fattiga kvarter, blev skilsmässobarn och minst i en syskonskara om 9 ungar. Han hoppade av skolan vid 14 års ålder och uppehöll sig flitigt med brott och droger. Efter en fängelsevistelse skärpte han sig och gick tillbaka till familjen och skaffade sig skolbetyg. Fick senare hjälp av storebror med sångkarriär och senare även som skådespelare. Inte alls illa fixat. Kanske skulle det till ett brokigt förflutna för att Mark river applåder i sina roller som god badguy?

När de fyra bröderna Mercer träffas igen efter en tid ifrån varandra är det inte under roliga omständigheter. Deras mor Evelyn Mercer hade brutalt mördats under ett butiksrån och efterlämnade ett hem som stått orört ända sedan de älskade sönerna en efter en flyttade ut. Modern hade under de senaste 30 åren haft som uppgift att placera barn i bra fosterhem för en god framtid och hade bara under de åren stött på 4 omöjliga fall som ingen ville eller kunde ta emot. Dessa 4 tog hon in i sitt hem, gav dom sitt namn, lärde dom hyfs och lärde dom älska varandra. Bobby Mercer (Mark Wahlberg) är den äldste och mest hetlevrade av pojkarna och han har bara hämnd i sinnet när han sakta men säkert rotar i omständigheterna kring moderns död. Det han hittar, engagerar honom och bröderna, och de börjar förstå att deras kära mor visserligen inte kommer tillbaka men att lite sällskap kan väl aldrig skada henne.

Four Brothers är inte alls så långt från John Singeltons, numera halvklassiker, Boyz in The Hood från 1991. Men den här känns mer mogen och har en ådra av humor i kontrast till det svarta som gör den enkel att absorbera. Pannan behövde tack och lov inte ligga i veck hela tiden. Den snabba, interna dialogen bröderna emellan känns äkta men ibland kan det läggas ner alldeles för mycket tid och babbel kring det, att tempot dras ner en aning. Många smarta och oväntade svängar görs och de härligt djärva och ograciösa biljakterna förvandlar biobesöket till julafton för mig.
Teodora Yevno, 21 oktober 2005


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Grillmingel i Örebro - MDH
19 maj 2019

Grillmingel - ORU
19 maj 2019

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019