» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2729

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


TURKIET MEDLEM I EU?

Det har pågått förhandlingar mellan Turkiet och EU i många år och frågan är högst
aktuell nu då Turkiets tålamod börjar ta slut. Turkiet ansökte om medlemskap i EU redan
1963, på många år gjorde de ingenting men på senare tid har Turkiet genomfört vissa reformer som tillfredställer EU-länderna. Varför dröjer det så länge innan ett medlemskap?

Turkiet är ett demokratiskt land enligt landets konstitution och de mänskliga rättigheterna prioriteras högt. Men följs de verkligen? Det bor ca 70 miljoner invånare i Turkiet och 99,9% är muslimer. Resten är kristna minoriteter som kallas syrianer, armenier, greker etc. Många västeuropéer tror att Istanbul är huvudstaden, en stad på ca 15 miljoner invånare, men det är fel. Detta visar hur lite kunskap västeuropéer har om Turkiet.

Hur behandlas etniska folkgrupper och deras minoritetsspråk i dagens Turkiet?
Förföljelserna mot de kristna i Turkiet har pågått sedan Osmanska riket tog makten. En stormakt som uppstod i Anatolien på 1200-talet och bestod till 1923 då landet fick dagens geografiska gränser. Medan första världskriget pågick i Västeuropa genomförde turkarna ett folkmord som kom att kallas Svärdets År av många kristna i Turkiet.
Det var ca 2 miljoner armenier som föll offer för våldet men även syrianer och andra kristna minoriteter utsattes för ett ohyggligt folkmord. Turkiet vägrar fortfarande att erkänna att dessa folkmord har ägt rum.

Det är numera historia och det är få som bryr sig om den händelsen. Men hur ser det ut i dagens verklighet? Fortfarande finns det människor som blir torterade, förtryckta, diskriminerade och misshandlade för att de tillhör en annan religion än landets officiella. Än idag dödas kristna ur dessa etniska folkgrupper just för att turkarna vill utrota kristendomen. Av de miljoner kristna människor som har byggt upp landet återstår nu ett ringa antal.

När den kurdiska gerillan, dåvarande PKK, slogs mot turkarna tog de makten i sina egna händer och de i sin tur massakrerade många kristna byar.
Det är historien själv som är dagens vittne, vittnet på att dessa byar och städer tillhörde en kristen kultur då dagens religiösa bönehus fortfarande bär spår av kristendomen.
Även döda och begravda kroppar kan vittna på att de tillhörde en kristen religion för deras kroppar är märkta med kors och andra kristna religiösa bilder.

Nyligen kunde man läsa på Internet att en kristen präst och några munkar utsattes för tortyr och död utan anledning och att gärningsmannen kom undan. Det finns både kvinnor och män som vittnar om fruktansvärda tortyrupplevelser i de turkiska fängelserna. De berättar sina tragiska öden genom att skriva egna böcker och därmed vittna mot den turkiska regeringen. Det tryckta ordet lever längre än en människas liv.

Så sent som på 80-talet fick de etniska folkgrupperna inte prata sitt modersmål i skolan. Det var straffbelagt med aga. Det hände att turkiska soldater störtade in i huset med sina vapen riktade mot de vuxna och krävde mat och logi, vilket man var tvungen att ge dem annars hotades man till livet. Liknande scener förekommer fortfarande i vissa utsatta kristna byar. De flesta av de etniska folkgrupperna levde på jordbruk i sina små byar omgivna av sina markodlingar vilket gjorde dem försvarslösa mot en blodtörstig armé.

Eftersom dagens situation mot de etniska folkgrupperna i Turkiet inte har förbättrats verkar de mänskliga rättigheterna bara gälla på papper vilket visar att Turkiet definitivt inte är moget för EU. Varför ska Turkiet med i EU när landet förtrycker och förföljer etniska folkgrupper? Är det Västeuropa som står på nästa tur?

Y.A, 11 oktober 2006


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Grillmingel i Örebro - MDH
19 maj 2019

Grillmingel - ORU
19 maj 2019

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019