» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2751

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Dags att söka till Högskolan

- Varför Studera vidare?

Det börjar och dra ihop sig för ansökan till högskolan.
Sista ansökningsdag är fredag den 15 april som görs via hemsidan: www.studera.nu

Under kommande veckor kommer vi från SAAF att publicera några artiklar som berör akademiska studier, en vägledning till högskolan som vi hoppas underlättar din ansökan och valet till utbildning.

Behöver du ytterligare vägledning eller hjälp, tveka inte att höra av dig till oss.

E-post: info@saaf.info


Men först, fortsätt och läs artikeln nedan,

Tidigare publicerats på SAAF
Varför studera vidare?

En studievägledare berättar…

Sista terminen på gymnasiet?

Har du just besökt varenda högskolas öppet hus men vet ändå inte vad du ska välja?
Vill mamma att du ska bli en doktor, och pappa att du ska bli politiker?

Låt mig få tala om en sak för dig.....
Du är inte den enda som råkar ut för det här!

Vi syrianer har en press på oss att göra bra ifrån oss för att göra våra föräldrar stolta. Pressen kommer i stort sett från föräldrar som själva inte fick möjligheten att studera och nu för de över sina drömmar på barnen. Känner du igen frasen;

–”Vi fick aldrig möjligheten att gå i skola för vi var tvungna att jobba och försörja familjen...”?

Visst ställer föräldrar hårda krav på sina ungdomar, och oftast förstår de inte att ungdomarna blir stressade utav det. Att bestämma sig redan nu vad man ska bli när man blir stor känns så stort och definitivt. Helt naturligt att man får ångest utav det! Hur ska man välja rätt?

Som studievägledare brukar jag säga att man inte alls har stämplat sin framtid bara för att man har studerat på en viss utbildning. Att ”hamna på rätt spår” och hitta en yrkesroll som passar tar ofta lång tid. Förr kunde man utbilda sig till lärare och senare jobba i en och samma skola tills man gick i pension. Det var så det var. Idag byter man yrke flera gånger under sin yrkesverksamma tid, för att inte tala om hur ofta man byter arbetsgivare!

Går man tillbaka till vår lilla folkgrupp så har alla sin plats i det lilla samhället. Pluggar vi inte vidare har vi alltid en farbror som äger ett ställe där vi kan jobba, vi kanske kan ta över farsans ställe, tjejer kan ordna med försörjning på annat sätt (gissa hur!), etc. Hur som helst så verkar vi klara alltid klara oss och hitta vår plats. Vi behöver inte gå på gatan. Men att studera vidare ger en chansen att penetrera det svenska samhället. Vi kommer att bo här länge till så varför inte bli en del av det hela?

Förmånen med att utbilda sig är att du får ett bra jobb, bra betalt och goda förmåner! Flera studier som har gjorts visar att de som har ett bra jobb har bättre hälsa och riskerna att bli arbetslös minskar!

Efter gymnasiet, vem är jag?
Tiden efter gymnasiet ser väldigt annorlunda ut. Nu får du chansen att pröva dig fram inom jobb och studier tills du hittar något som passar dig. Du blir aldrig för gammal för en utbildning för klasserna är väldigt blandade. Känner du att du vill ta ett sabbatsår efter gymnasiet så gör det! Inget gagnar dig bättre än lite yrkeserfarenhet!

Fall inte i fällan att förhasta dig in i någonting som du egentligen inte känner för. Det bästa valet du gör, gör du när du är ärlig mot dig själv. Det finns mycket att välja på av allting men det viktigaste är att du känner dig själv väl och vet vilket alternativ som passar dig bäst.

Ge akademiska studier en chans och gå efter intresse
Viktigaste för dig som står inför ett stort val är att först och främst försöka föreställa dig vad du vill göra i framtiden. Utgå från ett yrke du känner till eller ett ämne från gymnasiet som du tyckte om. Är det något utav det du vill satsa på?

Att gå efter eget intresse vinner man mest på för om man är intresserad utav det man gör så går det oftast lättare. En utbildning kan sällan slå fel. Under din tid på högskolan kommer du att få helt nya intryck och dina perspektiv kommer att vidgas. Du lär känna dig själv och din kapacitet på ett helt annat sätt än gymnasiet, så om du är på helt fel spår lär det visa sig ganska så snart. Vad du än gör så tycker jag att du ska pröva akademiska studier, åtminstone en termin!

Det finns över 500 yrken listade, kan du nämna vad hälften gör?
Köp inte grisen i säcken när du har kommit så här långt i processen! Många utbildningar har flashiga namn, andra ges på ryktbara lärosäten och på vissa av båda har man satsat flera hundratusentals kronor i PR för att locka dit dig! Det viktigaste är att du får läsa det du vill läsa. Liksom gymnasiet kommer du att få läsa vissa moment som du inte gillar, men i det stora hela så är det säkerligen relevant för din grundutbildning. När du kommer ut i arbetslivet ska din arbetsgivare känna sig säker på att du har en bra och bred grund.

När du söker information om en utbildning ska du läsa utbildningsplanerna. Det är där du finner beskrivningen över utbildningen och vad du kommer att få läsa. Har du funderingar kring vissa saker ska du kontakta studievägledaren på den institutionen för att ta reda på mer. Ju mer du vet om utbildningen, desto säkrare blir du i ditt val!

Att bli antagen, vilken pärs!
När du har kommit så långt som till att ha sökt utbildningen eller utbildningarna du är mest intresserad av är det bara att vänta. När jag sökte till högskolan var det den längsta väntan i hela mitt liv! Det kändes som att man hade skrivit ett avgörande prov och nu väntade man på resultatet. När svarskuvertet kom från VHS darrade mina händer innan jag fick upp brevet. Lyckan var enorm när jag såg att jag faktiskt hade kommit in!

Mamma och pappa delade min glädje och lärde sig vad en studievägledare jobbade med. De blev stolta över en och stoltast av alla var nog jag! Nu hade jag förbundit mig till att sitta i skolbänken i ytterligare tre år och läsa oändligt många böcker om sådant som jag inte hade hört talas om förut. Men jag var lycklig!

Vägen till det bästa valet i tre steg
Steg 1.

Det viktigaste man kan göra när man står inför ett stort val är att fråga sig själv vad man själv vill. Var realistisk! Fråga gärna syskon eller vänner om vad de kan se dig göra, vilka talanger de tycker att du har osv.

Steg 2
Ta reda på mer information om det som intresserar dig! Ju mer du lär dig om utbildningen, desto säkrare blir du över ditt val!

Steg 3
Hur ska du nå ditt mål?
Vad behöver du göra, hur ska du göra det, vilka bör du träffa för att göra ditt val?
Att ta sig igenom den här processen själv istället för att förlita sig på att andra gör det åt en gör att man blir säkrare på det man vill.

Studievägledare idag, personlig terapeut imorgon?
De mest intressanta människorna jag känner tar dagen som den kommer och fastnar inte i ingrodda tankar och företeelser. Vissa vägar är rätt för dig men andra inte. Det är inte dumt att investera tre till fem år på en utbildning, tänk på att du kommer att vara yrkesverksam i nästan 40 år! Det du lägger ner nu får du tiofaldigt tillbaka. Bästa sättet att veta vad man vill är att pröva sig fram. Jag är studievägledare idag, men imorgon kanske jag drömmer om att få jobba som terapeut eller något annat, är det för sent då?

Överdramatisera inte det här valet, det kommer inte att stämpla hela din framtid.

Ta vara på din tid på högskolan och häng inte läpp om det inte alltid går strålande.

Glöm inte att leva!

Skaffa dig nya vänner, sådana som du inte trodde att du skulle kunna umgås med och lär dig nya saker hela tiden!


SAAF finns idag representerat vid 12 av landets lärosäten, söker du till någon av dem ska du självklart ansluta dig till oss! Finns inte vi vid det universitet/högskola som du ska börja på så kan du alltid samla ihop ett gäng syrianer och så bildar vi en ny SAAFörening!

Sök stödet, vänskapen, glädjestunden och trösten hos SAAF!

Lycka till med valet och studierna!

SAAF, 27 mars 2011


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019