» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2751

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Introduktion om ansökan för akademiskas studier

Under kommande veckor kommer vi från SAAF att publicera några artiklar som berör akademiska studier, en vägledning till högskolan som vi hoppas underlättar din ansökan och valet till utbildning.

Behöver du ytterligare vägledning eller hjälp, tveka inte att höra av dig till oss.

E-post: info@saaf.infoIdag har många ungdomar med annan etnisk bakgrund än svensk svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Utan examen är det ofta helt omöjligt. Stora företag expanderar och yrkeskraven blir bara högre.

Platsar du??

Vad är det du egentligen vill få ut utav livet? Vi lever i Sverige, ett industriellt land där utvecklingen idag går snabbt.

Det gäller att vara smart och flexibel för att kunna hänga med.

Tänker man långsiktligt är en utbildning en välbetald investering. Det är kunskap som hämtas in under ett till fem år och lägger grunden för både arbetslivet, men även den personliga utvecklingen.

Kunskap har alltid varit något människan fascinerats utav. En utveckling som leder mänskligheten framåt och öppnar nya dörrar.

Att studera på universitet högskola är oftast det smartaste valet en människa kan göra. Det är en investering för livet och en försäkran för framtiden.

Att studera på högskolan är värdefullt på många sätt. Flera undersökningar visar att högskoleutbildade i genomsnitt har mindre ohälsa och högre lön, och risken att bli arbetslös lägre.

Studietiden är en tid av vidgade vyer och personlig utveckling. Att utbilda sig kräver mycket tid och arbete, men nöjet är desto större!

Att börja studera vid någon högskola eller universitet är något nytt och spännande. Det kan bli den största och bästa utmaningen i ditt liv, rent ut sagt en utmaning i livet. De flesta som studerat ser tillbaka på studietiden som kanske den roligaste perioden i deras liv!

Oavsett arbete, lön och allt som följer med det, så kommer din utbildning sannolikt att öppna nya dörrar i livet.

Du kommer att få nya perspektiv och ett nytt tankesätt, till skillnad från tidigare.

Största skillnaden mot tidigare studier?

Den största skillnaden mellan gymnasiala studier och högskolestudier är att tempot är högre och man fördjupar sig mer i det ämne man finner intressant. Lärarna har bättre och fördjupade kunskaper om sina ämnen och fungerar ofta som inspirationskällor för sina studenter!

OBS!
Många söker en utbildning med ett tilltalande namn, som sedan visar sig handla om något helt annat än vad man tänkt sig. Vissa utbildningsprogram har samma namn - men med olika inriktningar.

Det första du ska göra är att ta och fundera på:
Vad vill du med ditt liv?
Vad är du intresserade av?
Vad tycker du är intressant och roligt?
Vad har du lätt för?
Vad vill du egentligen plugga?
Och var vill du göra det?
Spelar lärosäte och ort någon roll?

Det finns alltid någon utbildning som passar just dig. Antalet studieplatser har ökat kraftigt de senaste åren. En vecka in på terminen skriker högskolorna sig fortfarande hesa efter fler studenter.

"Att låta bli att studera för att tjäna pengar är lika dumt som att tro att det genom att stoppa klockan går att få tiden att stå stilla!"

Sista anmälningsdag till högskolan är den 15 april inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen. Det är samma datum varje år. Men vissa kurser och program kan ha avvikande datum.

Det allra viktigaste steget i din ansökan är att fundera på vad du vill arbeta med i framtiden eftersom de val du nu gör kommer att prägla din kommande yrkeskarriär.


1. Se till att hitta rätt utbildning.
Glöm inte att det även finns möjlighet att studera på annan ort.

2. Är du behörig?
Högskoleutbildning bygger i princip på gymnasial utbildning och för att få studera på högskolan måste du uppfylla behörighetskraven.

Den grundläggande behörigheten är generell och gäller för all högskoleutbildning. Grundläggande behörighet är slutbetyget från ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänd på kurser som omfattar minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt program.

För att få följa undervisningen på en viss utbildning eller kurs måste du som regel ha ytterligare kunskaper i vissa ämnen, så kallad särskild behörighet. Det handlar oftast om krav på betyg Godkänd i vissa gymnasiekurser. Även arbetslivserfarenhet eller annat som är relevant för aktuell utbildning kan krävas.

3. Antagning
De flesta universiteten och högskolorna har en samordnad antagning till sina utbildningar som sköts av Verket för Högskoleservice (VHS). Från och med H06 så anslöt sig samtliga universitet och högskolor till det nya systemet NyA. Detta har medfört att man numera ska söka utbildning och fristående kurs på en och samma blankett/ansökan. Man kommer inte att antas till mer än 45 högskolepoäng (30 poäng) per termin. Det kan fortfarande förekomma lokal antagning till vissa kurser och utbildningar och då måste man skicka efter särskilda blanketter.

Det går att anmäla sig via webben till de flesta programutbildningar och fristående kurser, men kom då ihåg att komplettera din ansökan med dina betyg! De flesta gymnasieskolorna skickar automatiskt dina betyg till VHS, men betyg från t.ex. Komvux får du själv bifoga med anmälan.

Senast den 18 juni ska kompletteringarna vara inskickade och glöm inte att vidimera kopiorna!


Så fungerar antagningen
När din ansökan kommit in bedöms din behörighet. När det är fler sökande till en utbildning än det finns platser måste ett urval göras. De sökande rangordnas då efter sitt meritvärde. Normalt genomförs två urvalsomgångar.

På VHS webbplats finns en beskrivning av hela antagningsprocessen, från din anmälan till det sista antagningsbeskedet.

Hur fungerar det att ansöka via webben?
När du väl registrerat dig på hemsidan kan du enkelt och bekvämt fylla i en anmälningsblankett elektroniskt.

Här kan du även hitta blankett- och ansöknings koder till de program/kurser de olika högskolorna erbjuder.

Råkar du fylla i fel uppgifter får du ett felmeddelande, allt för att vara säker på att din anmälan blir korrekt.

Som sökande får du även en bekräftelse via sms till mobiltelefonen då VHS registrerat din ansökan.

För anmälan till program och kurser: www.studera.nu

4. Studievägledning
Vid alla universitet och högskolor finns det studievägledare, antingen vid institutionen där du studerar eller centralt.

Till en studievägledare går man när man vill ha diskutera sin studieplanering och annat rörande studierna.

På olika lärosäten kan studievägledarna ha olika arbetsuppgifter men de finns till för att ge service till studenterna, befintliga såsom presumtiva så våga ta kontakt med dem när du har frågor!

5. Information om yrke och utbildning
På Arbetsförmedlingens webbplats finns information om över 500 olika yrken.

Här finns samlad information om allt ifrån arbetsuppgifter till vilka framtidsutsikter som gäller för ditt yrkesval.

Du får även information om yrke och utbildning i SACOs framtidsguide.

Sista anmälningsdag till högskolan är den 15 april inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen.

Det är samma datum varje år.
Men vissa kurser och program kan ha avvikande datum

Efter andra urvalet får man veta om man kommit in på sin utbildning.
Kvarstår du som reserv så har du chansen att kallas in när institutionerna kallar In till registrering.
Detta kan ske upp till två veckor in på terminen.

Det allra viktigaste steget i din ansökan är att fundera på vad du vill arbeta med i framtiden eftersom det val du nu kommer att göra kommer att prägla ditt liv i framtiden.

Har du några frågor eller funderingar kring akademiska studier eller behöver du hjälp med din ansökan kan du kontakta oss via e-post: info@saaf.info

SAAF, 5 april 2011


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019