» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2751

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Vi får inte tro att de dog förgäves

SAAF-skribenten Jean Azar vill lyfta den katolske ärkebiskopens tal i Botkyrka under avtäckningen av monumentet för offren i seyfo söndagen den 26 april 2015. Arborelius upplyste om martyrskapet i Kristi namn, uppmanade till att hedra martyrerna men samtidigt försona förövarna. Talet manade till eftertanke och har av den anledningen transkriberats av vår SAAF-skribent.

För drygt en vecka sedan avtäcktes monumentet till minne av alla kristna som föll offer för Seyfo utanför Sankt Petrus och Paulus kyrka i Botkyrka. Det var söndag och solens strålar stod snett över det avtäckta monumentet i granit när den katolske ärkebiskopen Anders Arborelius klev fram till talarpodiet. På sin väg fladdrade tyget till hans biskopsskrud likt en svart fana för vårvinden, och hans budskap handlade i hög grad om martyrskapet till Kristus och att vi som har överlevt måste hedra men även förlåta.Hela hans tal är här transkriberat av SAAF-skribenten Jean Azar:

Kära bröder och systrar, kära ättlingar till de martyrer som gav sitt liv för Kristus under folkmordet. För det är historiens största martyrhistoria. Ni har bidragit mycket till att bygga upp den kristna gemenskapen i Sverige, och vi känner stor tacksamhet för att ni genom er trohet mot Kristus och den kristna traditionen hjälpt oss alla att göra Kristus älskad och tjänad i Sverige.Martyriet är ju en ständig realitet i den kristna historien, och vi får inte glömma att Botkyrka är kallad efter en martyr; den helige Botvid, en enkel bonde som under den första kristna tiden gav sitt liv för Kristus. I Fittja har vi en kyrka som är uppkallad efter honom.

Också Sverige känner sina martyrer. I Södertälje avrättades en katolsk borgmästare efter reformationens Zackarias sankt Helenius. Också vi i Sverige har haft martyrer. Protestantiska missionärer i Kina och Pakistan har gett sina liv åt Kristus. Därför måste vi komma ihåg att vi alla på ett eller annat sätt är beroende av att det finns människor som tar sin Kristna tro på stort allvar och att de är beredda att ge sitt liv hellre än att förråda Kristus och sin tro. Och vi ser det i Mellanöstern, vi ser det i Egypten och vi ser det i Libyen, och vi ser det i Nigeria. Att också i vår tid finns det människor som ger sitt liv åt Kristus.

Folkmord är naturligtvis en fruktansvärd historiskt misslyckande. Men ändå måste vi tro att det offer som dessa människor gjorde kan bli fruktbart för framtiden. Vi får inte tro att de dog förgäves utan att det vittnesbörd de har givit kan stärka och hjälpa också oss att bli trogna Kristus.

Här i Sverige har vi frihet att besöka våra kyrkor. Men andra faror som konsumism, materialism och hedonism gör att många föredrar att besöka andra tempel än de kristna på helgerna. Därför är det viktigt för oss att inte låta deras offer vara förgäves utan ni som växer upp nu här i Sverige; ge er tro vidare till era barn och hjälp dem att se sig som missionärer och sändebud för Kristus i vårt sekulariserade Sverige. Då kan vi alla få goda frukter trots det fruktansvärda, trots det hemska som har hänt.Sen måste vi också tänka på de som faktiskt hjälpte dessa offer. Jag läste om en turkisk kvinna som stod uppe på taket och kastade ner bröd till denna oändliga skara människor som fördes ut till den syriska öknen. Det finns också bland muslimer och andra de som står upp för kristna martyrer och vill hjälpa. Därför måste vi komma ihåg att som Kristi efterföljare, måste vi också be för dem som av någon anledning förföljer oss. Det är vår skyldighet att också förlåta hur svårt det än kan vara. Jesus förlät de som dödade honom. Och vi – hur svårt det än är – är också kallade till förlåtelse och försoning.

Och vi ber att också Turkiet ska se att förlåtelse och försoning är möjlig. Så vi ber om guds hjälp för alla som är berörda av detta, både offer och förföljare och deras efterföljare att det kan komma en djup försoning av att folkmordet erkänns och att man börjar en ny historia tillsammans för en bättre värld.Gud välsigne er alla och tack till ert kristna vittnesbörd här i Sverige. Vi behöver er för att vi sen ska vakna upp ur vår likgiltighet och vår medelmåttighet, Tack till er alla! Gud välsigne er.


Jean Azar, 6 maj 2015


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019