» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2690

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Livsavgörande frågor

Alla har vi motton i livet, ett av de motton jag trycker hårdast på när det gäller mig själv, och när jag pratar med min umgängeskrets är: "vad du än fokuserar på så får du mer av det". Om vi bara för en stund antar att det är sant, så förstår du säkert att få saker kan vara mer betydelsefulla för ditt liv än att lära dig att styra vad du regelbundet fokuserar på. Den förmågan är förmodligen inget du direkt fick lära dig i skolan eller ens hemma, men i stort sätt hela vårt beteende styrs av detta. Det som styr ditt fokus är de frågor du ställer till dig själv. Ibland kan det vara på en sån enkel nivå som att du undrar: Vad finns det att äta? Den frågan får dig förmodligen att styra stegen mot kylskåpet eller skafferiet för att ta en titt:)

Lite mer livsavgörande frågor blir det när vi börjar styra vårt fokus genom att ställa frågor som: "vad skulle jag tycka vore absolut roligast att jobba med?", "vem älskar jag och vilka älskar mig?" eller Är det en bra idé för min framtid att träffa den här personen igen?". Alldeles oavsett vilka frågor som du ställer till dig själv, så kan du räkna med att din hjärna söker igenom varenda neuron, synaps och ventrikel efter ett svar. När den väl hittar något svar, så kommer det du kommit fram till att ligga till grund för hur du sedan beter dig. Hur du beter dig avgör i sin tur sedan hur det går för dig i livet. Hoppas att ni håller med om att detta än en tämligen bondförnuftig kedja av händelser...

Att veta om att det är så här kan vara väldigt användbart. Varje dag ställer vi tusentals frågor till oss själva. När vi sedan besvarar dem till det bästa av vår förmåga så gör vi antaganden om världen omkring oss, som i sin tur leder till slutsatser och fördomar som inte alltid är så användbara.

Många av de vanligaste frågor som vi ställer på daglig basis är bedrövliga.

Fundera bara lite på hur du tex. tänker och mår när du ställer följande frågor:

- Varför händer detta alltid mig?
- Varför har jag aldrig någon tur?
- Vad är det för fel på mig?
- Varför kan jag inte ändra på det här?
- Varför är det ingen som gillar mig?
- Undrar om jag klarar det här?
- Varför gör jag alltid bort mig?

Det mest förödande och sorgliga med dessa frågor är att hjärnan förtvivlat försöker svara på dem. Den hittar på argument, skäl och bindande bevis för att övertyga dig om att du inte kan ändra på dig, att faktiskt ingen gillar dig, fast det säkerligen är mängder av människor som faktiskt gör det.

Den här typen av frågor handlingsförlamar oss helt enkelt därför att det inte finns något bra svar på dem och det enda felet på en människa som ställer dessa frågor är just att de ställer dessa frågor:). Nej, nyckeln till att leva som vi VILL är att vara väldigt medvetna om vilka frågor vi ställer till oss själva och välja sådana som styr vårt fokus mot "rätt"
saker.

Så jämför det nu med några av de frågor som jag brukar ställa till mig själv (bortsett från de senaste tre veckorna, då jag tappat fokus och började dagarna med att ställa "fel" frågor, det blir ofta konsekvenser som inte bara berör en själv utan sina nära och kära också tyvärr) direkt på morgonen (ett bra tillfälle att börja ställa vettiga frågor för att börja dagen på rätt spår).

- vad är jag stoltast och gladast över i mitt liv än så länge?
- Vad är mitt viktigaste mål för dagen?
- Hur kan jag lösa dagens uppgifter på bästa sätt och ha roligt under tiden?
- Vem älskar jag och vilka älskar mig?
- Hur kan jag uppskatta mig själv och andra ännu mer just nu?
- Vilka är mina bästa minnen?
- När var jag som lyckligast, och hur kan jag få tillbaka den lyckan?
- Vilket är bästa sättet att ta ansvar för min handling och samtidigt mår bra och ha roligt?

Jag delar inte med mig av de här frågorna för att de är så speciella
- du kan säkert komma på än mer kraftfulla, motiverande och relevanta frågor för just dig
- men de får mig att le, må bra, men framförallt styra mitt fokus mot det jag vill ska hända istället för det som inte ska hända. Och ni kommer väl ihåg ni får mer av vad ni fokuserar på!!

Med den är livsavgörande kunskapen i bagaget, vilka frågor tänker du använda för att turboladda din dag redan från början och få en framgångsrik dag?

Vilka frågor använder du för att vara kreativ och hitta lösningar? För att uppnå mer av det du vill av livet gäller det alltså att ställa "bättre" frågor. Jag säger inte att bara du ställer rätt frågor till dig själv så kommer du att bli framgångsrik och få ett bättre liv, utan jag vill bara komma fram till att du åtminstånde ger dig själv möjligheten till ett framgångsrikt och lyckligt liv. Eftersom man alltid ställer frågor, varför inte ställa rätt frågor från början, börja redan nu!!!!!!

Rabi Gabriell

Rabi Gabriell, 20 maj 2004


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
Årsmöte - LIU
28 februari 2019

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019