» Bli medlem       
 » Glömt lösenordet?
    
SAAF Utbildning Aktiviteter Nöje
Senaste nyheterna Krönika Sök Arkiv

  SAAF
Inloggade: 0

Medlemmar: 2761

Föreningar: 15
 HIG
 KI
 KTH
 LHS
 LIU
 MDH
 ORU
 SH
 SU
 UU
 GBG

  Forum


Det heliga äktenskapet.

Nyligen var jag på en vigselceremoni som jag alltid kommer att minnas med glädje.
Det var ett blandäktenskap; kvinnan är av syriansk och mannen är av svensk härkomst och båda två är troende kristna.

Dagen till ära var en solig och vacker vårdag. Både vigselceremonin och bröllopsfesten var en mixning av båda kulturerna.

Brudparet var nervösa men lyckliga och deras kärlek bar dem fram till altaret.
Psalmerna och bibeltexterna var noga utvalda av brudparet tillsammans med prästen och de speglade deras kärlek till varandra.

Vigseln ägde rum i en medeltidskyrka och förrättades av en svensk präst.

Hans predikan var djup och tankeväckande, Gud till ära och det heliga äktenskapet som mål.
Hela vigselceremonin kändes levande och privat. Den speglade parets kärlek och innersta önskningar som förverkligades inför oss, de bjudna gästerna, och välsignades av Gud genom Kristi ställföreträdare på altaret, den troende prästen.

Festen efteråt var en lyxmiddag med glädje och harmoni i gemenskap. Huvud personerna var hela tiden brudparet.

Deras äktenskap välsignades av Gud och de fick uppleva och tog till sig budskapet om det heliga äktenskapet.

Som Guds ljus över denna vigsel valde brudparet att ta emot Kristi kropp och blod, nattvarden, innan vigselns avslutning.

Denna vigsel gjorde stort intryck på oss alla närvarande, både syrianer och svenskar.
Först flera dagar efteråt tillät jag mig att jämföra denna vigsel med en syriansk vigselceremoni i Sverige.

Denna vigsel i all fridfullhet och kärleksfull harmoni är väl en mardröm för oss syrianer, ack så trist och enkel, dessutom utan levande musik, med bara ett sextiotal gäster och ingen av dem var uppkläd för ens några tusenlappar, ja...utom brudparet förstås, tänker väl de flesta av oss.

Och det är sant att skillnaden är som natt och dag, mellan dessa två vigselceremonier.
Jag har varit på många syrianska vigselceremonier och bröllopsfester av de senare årens pompa och ståt, både som nära anhörig och som inbjuden gäst.

Det är nog inga andra folks bröllopsfester som kommer i närheten av våra enorma fester, när det gäller allt som går att köpa för pengar, tror jag, ja... utom på film kanske...

Rika som fattiga ordnar med stora bröllopsfester till brudparets ära eller bara som ett storhetsvansinne, medan man bara lever en gång på jorden, som motto...

I de flesta fall är det brudgummen som står för hela kalaset, i slutändan. Alla vet vi hur det går till på våra bröllop, från det ett par förlovar sig till den stora dagen då de kommer till altaret inför Gud och ska välsignas av präst eller biskop. Jag vet inte hur många procent av syrianska par som är så pass samlade under vigselceremonin att de hör och minns vad prästen sa i sin predikan, Själv minns jag från min egen vigsel, stycket där prästen lyfter upp brudkronan och säger; Klilo biyde d``moran.

Jag anklagar varken mig själv eller dagens syrianska brudpar för denna minnesförlust. För innan brudparet har tagit sig fram till Guds altare, så har de ställts inför fruktansvärd press och sjuka förväntningar, från alla håll och kanter. Alla vet vi att de flesta seder kring ett syrianskt bröllop är nymodigheter som vi har gripit ur luften och gör dem till våra egna lagar. Påfunden är många kring bröllopet och det mesta är rena nonsens och eländigt värre, för alla inblandade parter.

Vi ställer stora och omänskliga krav på våra brud par idag. Det borde vara varje enskilds par hjärtesak att måna om orsaken som har fört dem till Guds altare och inte dras med alla svängningar i trendigheter... Många av dessa krav och förväntningar på ett stort och oslagbart bröllopsfest är föräldrarnas önskningar som inte gick i uppfyllelse i våra hemländer. Många föräldrar menar att det de inte fick ska minsann deras barn få i friheten.

Jag måste då säga att frihetens pris är högt...Idag har trenden för ett oslagbart bröllop blivit många syrianska ungdomars stora dröm. Vi har lyckats identifiera vår lycka i frihetens land med ett stort bröllop...Visst är ett syrianskt bröllop vackert; gästerna kan vara uppåt flera hundra och alla är dyrbart uppklädda, för att inte tala om själva kalaset som inkluderar förrätt, varmrätt och efterrätt, levande musik och som kronan på verket ett turkiskt davul och zurna.
Men vi missar äktenskapets helighet i vimlet av alla våra drömmar och visioner i frihetens land. Är detta kanske bara konsekvenserna av penningsöverflödet...

För allt tycks vara just överflödigt på våra bröllop, det verkar vara för mycket av allt på en och samma gång, som om vi har sparat i alla år för att lägga ut det på ett enda dygn... Inte är vi många som lägger större vikt på stjärnan av själva den stora dagen, nämligen välsignandet av äktenskapet. Det går oss bi i all glädje tjut...

Gud tycks vi ha förträngt och gjort om till tomma ord på en så stor och viktig dag... Vi vill ha en stor fest att få uppmärksamhet för.

Hela vigselceremonin och bröllopsfesten blir till allmän åskådning, allt blir allas, glädjen och festen...

Kanske är våra bröllopsfester beviset för vår kärlek till varandra i äktenskapet, kanske är man inte äkta syrian om man inte överträffar sig själv i att ordna med största bröllopsfesten, med allt vad den innebär i pengar och uppmärksamhet...

Kanske är vi så fega av oss att vi inte längre vågar bryta detta mönster... Kanske är vi nu så kända för våra bröllopsfester världen över att den är den viktigaste delen i våra liv
Det kan möjligen vara så att vi inte förstår betydelsen av att ingå äktenskap inför Gud och därför tar vi det inte på allvar och den mister sin vikt och helighet hos oss.

Viktoria Soma, 15 juni 2004


Kalender
M
T
O
T
F
L
S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Nätfrågan
-
 -
 -
 

Administration
Kontakta oss
Sidkarta

Utbildningslänkar
 Syrianska Sidor
 Utbildningslänkar
 Studentlänkar
 Högskolor/Univ.


© Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF 2002-2019